Geurtjes in huis waar niemand vrolijk van wordt

s Ochtends wil je niet met de houtlucht of etensluchten van de vorige avond wakker worden. En laten we maar niet beginnen over de natte-honden lucht de volgende dag.


De makkelijkste manier, en de beste methode, is door de ruimte te luchten. Door een paar ramen open te zetten krijg je frisse lucht binnen, en de oude lucht verdwijnt naar buiten. Als dit niet mogelijk is, kun je altijd een schaaltje azijn in de ruimte plaatsen, dit absorbeert de vieze luchten. Nadeel hiervan is wel dat je dan een azijnlucht in huis hebt, wat veel mensen onaangenaam vinden.

Een alternatief is om in een schaaltje koffiebonen, een theelichtje te branden. Hiermee krijg je de geur van verse koffie in huis, altijd lekker. Gemalen koffie werkt minder goed, hebben we gemerkt.
Of je spuit zelf een ander luchtje met een spuitbus, of elektrische luchtverfrisser, in je woning.


 

Ideaal, een WTW-installatie

Tegenwoordig hebben veel woningen een moderne versie van de aloude afzuiger, namelijk de Warmteterugwinning (WTW) installatie. Hiermee heb je veel minder last van overmatige luchtjes. Omdat bij een WTW-installatie de lucht constant wordt ververst gaat de vieze lucht vanzelf naar buiten, terwijl frisse lucht wordt aangezogen. 


Vaak worden deze systemen geïnstalleerd en kijken mensen er niet meer naar om. En dat is een nadeel van deze systemen. De filters in een WTW-installatie moeten regelmatig worden schoongemaakt, en twee keer per jaar vervangen. Dit wordt vaak simpelweg vergeten. Het is pas als het systeem niet meer goed functioneert, of wanneer er inderdaad vieze luchtjes blijven hangen, dat mensen zich realiseren dat de filters misschien schoongemaakt of vervangen moeten worden. 


 

Vieze filters zorgen er voor dat een WTW-installatie niet optimaal presteert. 

Bij een WTW-installatie wordt warme lucht van binnen naar buiten gezogen, en frisse lucht van buiten naar binnen. Het mooie van een WTW-systeem is dat de warmte van de afgezogen lucht, via een warmtewisselaar, wordt afgegeven aan de verse lucht die het huis ingaat. Hiermee krijg je een constante verversing van de binnenlucht, zonder dat de warmte verloren gaat.


Een filter wat niet goed functioneert, verstoort dit systeem. De luchtstroom wordt onderbroken, waardoor de warmtewisselaar niet goed kan functioneren. 


Daarom is het belangrijk te zorgen dat de filters regelmatig worden gereinigd, en regelmatig worden vervangen. 
Je wtw filters koop je tegenwoordig natuurlijk gewoon online. Met filters voor zo’n beetje alle WTW-systemen in huis, kun je niet misgrijpen. Je bestelt simpelweg online, en de volgende dag heb je je nieuwe filters in huis. 
Maak ook eens gebruik van de herinneringsservice, je krijgt dan elk half jaar een mailtje om je te herinneren dat je filters vervangen moeten worden.
 


Share

Recent toegevoegd