Werk aan je gezondheid met voedzame noten!

Nootjes bevatten veel calorieën, maar hebben ook een hoge voedingswaarde. In tegenstelling tot "lege" calorieën, van bijvoorbeeld suiker, bevatten nootjes veel voedingstoffen en gezonde vetten die je lichaam gebruikt om goed te functioneren. Ze staan niet voor niets in de "schijf van vijf" en het voedingscentrum raadt aan om elke dag minimaal 30 gram hiervan te eten.

Noten, een bron van gezonde voeding

Een handjevol nootjes geeft je al snel een voldaan gevoel en is makkelijk mee te nemen. Door verlaging van je LDL-cholesterol, helpen ze je bloedvaten zuiver en gezond te houden. Tegelijkertijd bevatten nootjes veel onverzadigde vetten zoals omega-3,omega-6, vezels, ijzer, eiwit en vitamines.


Studies hebben aangetoond dat regelmatig nootjes eten, helpt om langer en gezonder te leven.


Je hebt gezonde en minder gezonde varianten, gezouten nootjes zijn minder gezond dan ongezouten nootjes. Gebrande nootjes zijn ook wat minder gezond dan ongebrande noten. Ook geroosterde nootjes zijn iets minder gezond dan rauwe nootjes, maar wel gezonder dan gebrande nootjes.


Uit een groot onderzoek is gebleken dat veel gezonde noten eten, helpt om je levensverwachting te verlengen. Pinda's helpen diabetes te voorkomen en verlagen de kans op hart- en vaat-ziekten. Een dikbesmeerde boterham met pindakaas bevat ongeveer een handje pinda's. Hou wel rekening met welke pindakaas je gebruikt, veel soorten hebben suiker, zout en extra olie, wat de effecten weer verminderen.


Pistachenoten

worden veel gegeten en zijn een goede bron van vezels. Pistachenoten helpen met het verbeteren van je cholesterolniveau, door je goede cholestorol (HDL) te verhogen. Verder helpen ze om je bloeddruk en gewicht te verbeteren.


Studies naar cashewnoten geven, voorzichtig, aan dat cashewnoten een positieve invloed hebben op bloeddruk, antioxidanten in je lichaam en je bloedsuikerspiegel. 


Ook hazelnoten hebben een gunstige invloed op de bloeddruk, LDL-gehalte en zorgen voor een stijging van vitamine E in het bloed.


Walnoten

, lastig te openen, maar enorm populair. Als bron van omega-3 zijn ze ook nog eens erg gezond. Regelmatig walnoten eten heeft een gunstig gevolg voor je cholesterol en dan vooral door je LDL-cholesterol te verlagen en je HDL-cholesterol te verhogen. Ook hebben walnoten een ontstekingsremmende werking. 
Er is zelfs een studie waaruit is gebleken dat bij studenten die regelmatig walnoten eten, een verbetering optreedt van inductief redeneren.


Hoewel studies nog niet duidelijk hebben bewezen dat amandelen leiden tot een betere cholesterolwaarde, lijkt er wel wat bewijs voor te zijn. Wat wel bewezen is, is dat amandelen hepen om gewichtsverlies te bevorderen en de bloeddruk te verlagen, vooral bij mensen met obesitas of overgewicht.
Ook zorgen ze voor vermindering van de stijging van de bloedsuikerspiegel bij diabetici. Verder lijken ze een gunstig effect te hebben voor mensen met diabetes 2, door de ontstekingsactiviteit te verminderen.


Behalve deze notensoorten, die bij iedereen wel bekend zijn, zijn er nog wat "exotische" notensoorten zoals pecannoten, macadamianoten en paranoten,


 


Share