Welke soorten vitamine D moet je hebben?

Om goed voor je gezondheid te zorgen, wil je natuurlijk het beste vitamine D supplement kiezen. Iedereen weet wel dat vitamine D, dat eigenlijk een soort voorhormoon is, goed is voor je immuunsysteem en helpt om je spieren sterk te houden. Dit komt vooral door de zon. Maar in een land waar niet zoveel zon is, zoals Nederland, is het vaak nodig om extra vitamine D supplementen te nemen. Maar welke soorten vitamine D moet je hebben en wat is de impact van een tekort?

Vitamine D2 versus vitamine D3

Er zijn twee soorten vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Het grootste verschil tussen deze twee is hoe goed ons lichaam ze kan gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D3 (ook wel cholecalciferol genoemd) veel beter wordt opgenomen dan vitamine D2 (ergocalciferol). Daarom is vitamine D3 een betere optie als je je vitamine D-gehalte wilt verhogen.

Bronnen van Vitamine D2 en D3

Vitamine D2 zit vooral in planten, zoals paddenstoelen, en in eten dat extra vitamine D heeft gekregen. Vitamine D3 vind je in dierlijke producten, zoals vette vis, eigeel en lever. Hoewel beide soorten vitamine D nuttig zijn, is D3 meestal de beste keus omdat ons lichaam die beter kan opnemen. Het slikken van vitamine D supplementen kan ook een goed idee zijn. Ten eerste is vitamine D super belangrijk voor een sterke weerstand, veel energie, en sterke botten en tanden. Maar veel mensen in Nederland krijgen niet genoeg vitamine D binnen, wat kan zorgen voor tekorten. Als je besluit vitamine D bij te slikken, kies dan voor vitamine D3. Deze vorm wordt tot drie keer beter opgenomen door je lichaam dan andere vormen. Dit maakt vitamine D3 een goede keuze om tekorten op te vullen en je gezondheid een boost te geven.

Impact van vitamine D tekort

Het is best wel schrikken dat zo veel mensen in Nederland te weinig vitamine D binnenkrijgen - wel 92% krijgt niet genoeg! Dit tekort kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, zoals zwakke botten, een slappere weerstand en een grotere kans op langdurige ziektes. Er zijn een paar redenen waarom je misschien niet genoeg vitamine D binnenkrijgt. Denk aan leven in een plek met veel vieze lucht, vaak zonnebrandcrème smeren, weinig in de zon zijn, een donkere huidskleur hebben, of in het noorden wonen. Al deze dingen maken het lastiger voor je huid om zelf vitamine D te maken. Daarom is het soms nodig om extra vitamine D te halen uit andere bronnen, zodat je geen tekort krijgt.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De Gezondheidsraad zegt dat volwassenen elke dag 10 microgram vitamine D zouden moeten krijgen. Voor bepaalde groepen mensen, zoals zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een donkere huid, kan deze hoeveelheid anders zijn. Het is belangrijk om genoeg vitamine D uit je eten en van de zon te halen, maar soms heb je een extra supplement nodig om aan deze aanbeveling te voldoen.

Share