Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet verplicht, maar toch sluit 62 procent van alle kleine en middelgrote bedrijven deze verzekering af. Je kunt het bij de standaardverzekering laten, maar een AVB kan ook uitgebreid worden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Ben je benieuwd waarom het verstandig is om je ook voor beroepsaansprakelijkheid te verzekeren? Je leest het hier.

In sommige gevallen verplicht

Bij sommige verzekeringen bepaal je helemaal zelf of je een AVB afsluit voor jouw bedrijf, maar voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dit niet altijd het geval. Deze verzekering is namelijk verplicht voor sommige beroepen. Ben je werkzaam als architect, financieel adviseur of advocaat? Dan kun je niet om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heen. Voor de meeste andere beroepen hoef je deze verzekering niet af te sluiten. Twijfel je of je verplicht bent om je te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid? Zoek dit dan goed uit voordat je een keuze maakt. Je kunt eventueel ook contact opnemen met een verzekeraar als je niet weet wat je moet doen.  

Verzekerd voor hoge kosten door een beroepsfout

Ben je niet verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Besluit dan niet direct om deze verzekering links te laten liggen. Je betaalt er weliswaar maandelijks premie voor, maar je kunt er als ondernemer ook veel baat bij hebben. Als je een beroepsfout maakt en verzekerd bent voor beroepsaansprakelijkheid, hoef jij je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen van een vergissing. De kans is namelijk groot dat je hiervoor verzekerd bent. Dit is alleen niet het geval als het gaat om schade aan spullen of mensen, schade veroorzaakt door opzet of roekeloosheid, schade veroorzaakt door vermogensdelicten als fraude en diefstal en kosten die je maakt om je werk opnieuw uit te voeren. 

Professionele uitstraling voor jouw bedrijf

De meeste ondernemers sluiten een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af omdat zij hiermee verzekerd zijn tegen hoge kosten door een beroepsfout. Toch is dit niet de enige reden om een AVB aan te vullen met deze verzekering. Een BAV draagt namelijk ook bij aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf. Wanneer (potentiële) klanten zien dat je verzekerd bent voor beroepsaansprakelijkheid, is de kans groter dat zij met jou samen willen werken. Sluit je deze verzekering af? Dan kost dit je weliswaar geld, maar het kan je ook geld opleveren. Het is namelijk goed denkbaar dat je meer klanten krijgt door een BAV af te sluiten. 

Opdrachtgevers vragen steeds vaker om een BAV

Een laatste reden om als ondernemer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is dat steeds meer opdrachtgevers dit van bedrijven verlangen. Dit is op zich niet vreemd, want een bedrijf loopt minder risico als zij samenwerken met iemand die aansprakelijkheidsverzekeringen heeft afgesloten. Wanneer zij tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden schade aanrichten die gevolgen heeft voor hen, zijn zij er zeker van dat dit vergoed wordt door de verzekeraar.

Share