Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor beroepsaansprakelijkheid?

Een beroepsfout kan zorgen voor vervelende schadeclaims. Vandaar dat het raadzaam is een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor beroepsaansprakelijkheid. Een beroepsaansprakelijkheids­verzekering (BAV) voorkomt een hoop ellende. Niemand zit te wachten op torenhoge kosten met vervelende gevolgen.
Beroepsaansprakelijkheid wil zeggen dat de schade direct te maken heeft met de uitoefening van een beroep. Oftewel er wordt een beroepsfout gemaakt met schade als gevolg. Zo kunnen belastingadviseurs verkeerde adviezen geven en architecten op de proppen komen met een verkeerde berekening. Daarnaast bestaan er nog veel meer voorbeelden.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt ondernemers bescherming tegen financiële gevolgen van een schadeclaim. Jij of een van de medewerkers kan een beroepsfout maken waardoor er financiële schade ontstaat.
Bijvoorbeeld als jij of een personeelslid verkeerde adviezen geeft waardoor klanten vermogen verliezen. Er bestaan specifieke verzekeringen voor beroepsaansprakelijkheid binnen diverse branches.
Iedere professional kan weleens een fout maken. Als ondernemer kan je dan aansprakelijk gesteld worden. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je zakelijk verantwoordelijk wordt gehouden voor een fout. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financieel verlies door toedoen van een beroepsfout.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) zorgt ervoor dat je goed verzekerd bent. De aansprakelijkheidsverzekering beschermt bedrijven tegen financiële gevolgen door schadeclaims.
Bijvoorbeeld als jij of een van de medewerkers schade veroorzaakt bij iemand anders, of aan zijn of haar spullen. Ook wordt er bescherming geboden wanneer een werknemer een ongeluk krijgt, en hierdoor de werkgever aansprakelijk stelt.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen verzekeren aansprakelijkheid die jij als ondernemer, of een van je personeelsleden veroorzaakt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht?

Voor sommige beroepsgroepen is het wettelijk verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij deze beroepen kunnen beroepsfouten zeer grote gevolgen hebben.
Dit is bij de volgende beroepen het geval:
1 Financieel adviseur 2 Advocaat 3 Accountant 4 Notaris 5 Architect 6 Makelaar 7 ICT-dienstverlener
Bovendien kunnen beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vanwege andere redenen verplicht zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
1 - Opdrachtgevers, beroepsorganisaties of bemiddelingsbureaus die de verzekering als eis stellen.
2 - Beroeps- of brancheverenigingen die een lidmaatschap alleen afgeven mits je verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid bent.
3 - Als je jouw vermogen als professioneel bedrijf wil dekken tegen beroepsmatige fouten.
4 - Algemene voorwaarden van opdrachtgevers die niet genoeg bescherming bieden.
5 - Overheden die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering eisen in situaties zoals het gunnen van opdrachten.
Het is altijd raadzaam te controleren of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor jou verplicht is. Dit voorkomt dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Ondanks dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering soms niet verplicht is, kan dit wel degelijk interessant zijn voor jou.

Share