De mentale en fysieke voordelen van vechtsporten

Wie een vechtsport zoals judo of MMA beoefent, traint veel tegelijk: van fysieke kracht tot mentale vermogens, zoals doorzetting en disclipine. Hoe kies je de juiste vechtsport en wat is de juiste voorbereiding? Wij delen graag de voordelen van vechtsporten met jou!


Vechtsporten is al sinds 2005 in opkomst, toen deden zo’n 20.000 Nederlanders tussen de 12 en 34 jaar aan een vechtsport, zo blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut. Inmiddels wordt geschat dat minstens 60.000 mensen aan vechtsporten doen, waarvan 34.000 mensen regelmatig in de ring staan. 


Welke vechtsport moet je kiezen?


Voor wie is een vechtsport een juiste keuze: iemand die het lastig vindt om zijn agressie te reguleren, die last heeft van een slecht zelfbeeld of die moeite heeft met afvallen? Of gewoon voor iemand die het leuk lijkt aan zichzelf te werken?


Wil jij ook aan een vechtsport beginnen, maar je weet niet zo goed welke vechtsport je moet kiezen? Het is niet makkelijk om te beginnen aan een vechtsport, zeker niet omdat het aanbod zo groot is. Je kan tegenwoordig alle vechtsporten binnen een sportschool beoefenen. Vaak kan je dan ook voor een proefperiode kiezen om zo toch van elke soort vechtsport te proeven. 


Ervaar alle vechsporten


Maandag ben je aan het rollen op de mat tijdens een proefles judo, Dinsdag ben je combinaties aan het uitdelen tijdens een les kickboksen, Woensdag ben je weer aan het rollen, maar nu tijdens een les grappling, Donderdag is het dan tijd om wat technischer te werk te gaan tijdens een les jiu jitsu en op vrijdag ga je alles combineren tijdens een les mix martial arts, ook wel bekend als MMA of kooivechten. 


Voor ieder wat wils


Dat klinkt als een heftige week, en dat is het ook! Voordat je kan kiezen welke vechtsport het beste bij jou past, moet je ze eerst ervaren. Zo kom je erachter welke vechtsport het beste is voor jou! Sommige mensen vinden het totaal niet fijn dat ze op hun gezicht geslagen worden en kiezen liever voor judo of grappling, waarbij niet wordt geslagen of getrapt. Een ander vindt het juist geweldig dat ze van alles mogen combineren tijdens een les MMA waarbij je stoten, trappen, klemmen, ellebogen en knieën mag gebruiken.  


Wat kan jouw lichaam aan?


Maar voordat je begint aan een vechtsport is het belangrijk om te weten wat jouw lichaam aankan en welke bewegingen niet bij jou passen. Raadpleeg eerst een fysio om ernstige blessures te voorkomen. Het is ook niet verstandig om zomaar te beginnen aan een vechtsport zonder een basis, dus begin eerst met iets simpels, zoals judo, waarbij je minder risico loopt dan bij bijvoorbeeld MMA.


Kies altijd de juiste uitrusting


Echter, het is belangrijk dat je bij alle vechtsporten begint met de juiste uitrusting, die je meestal bij de sportschool kan aanschaffen of bij een vechtsportwinkel. Ook hier is het belangrijk dat je weet aan welke vechtsport jij gaat doen, want goedkoop is het niet!


Judo in een judopak


Let dus goed op wat je koopt! Als je op judo gaat, koop dan een echt judopak, die is in het geheel doorstikt en is dus een stuk steviger. Als je aan judo begint, zul je snel merken dat je elkaar veel moet vastpakken en vasthouden. Koopt dus geen karatepak die wat dunner is en tijdens een judoles veel sneller kapot kan gaan. 


Denk aan je eigen veiligheid


Kies je voor een vechtsport waarbij je mag trappen en stoten, koop dan spullen bij een merk dat bekend staat om de kwaliteit. Zo voorkom dat je bijvoorbeeld jouw hand breekt bij een stoot of bij het blokken van een trap. Ook is het verstandig om dikke scheenbeschermers te kopen, want mocht je op een block trappen zonder bescherming dan kan er een scheur ontstaan in je scheenbeen of erger: je breekt je scheen in tweeën. Let dus altijd goed op je eigen veiligheid! 


Hou je grenzen in de gaten en werk aan je conditie


Tenslotte is sporten om plezier te hebben en je eigen grenzen op te zoeken. Bij vechtsporten is er altijd een grens die je kan overschrijden. Je kan je conditie verbeteren, maar ook je reactievermogen, je inschattingsvermogen en beter worden dan je sparringpartner. Zo groei je van een amateur tot wellicht een professional!


Bij elke stap die je vooruit neemt, of bij elke tegenslag waarbij je weer moet opstaan, leer je iets van jezelf of je leert jezelf iets nieuws aan, zoals doorzetten, of je ontdekt een competitieve eigenschap. Vechtsporten haalt een betere versie van jezelf naar boven, want het eist discipline en karakter om beter te worden!


Wat zijn jouw ervaringen met vechsporten? Ben jij een ervaren karate kid, of ben je nog aan het oriënteren op welke vechtsport voor je de beste keuze is?


Share