Twitter blijft ondanks daling gebruikers grote speler in digitale wereld

Onderzoekers voorspellen dat Twitter in 2024 meer dan 30 miljoen gebruikers zal kwijtraken. Geschat wordt dat 6% van de Amerikanen die het social mediakanaal nu gebruiken, het platform uiteindelijk zullen verlaten. Het platform blijft een grote speler in de digitale wereld, maar krijgt door de daling wel enorme tikken. Deze conclusie kan getrokken worden op basis van onderzoek door ExpressVPN

Op het moment van schrijven heeft Twitter rond de 2.300 personeelsleden. Vooral het feit dat Twitter Blue opnieuw gelanceerd werd, stuitte op lovende kritiek. De meest gelikete tweet van 2023 heeft betrekking op het overlijden van Chadwick Boseman. Dit werd getweet door de familie van de acteur. De Twitterverse blijft continue in beweging. 

Toename en afname gebruikers 

Twitter beleefde het afgelopen jaar een enorme rollercoaster. Het begon met Elon Musk, die het bedrijf in 2022 overnam. Deze overname zorgde voor een behoorlijke gebruikersgroei. Een groei die naar alle verwachting ook weer zal gaan dalen. 

Er kan geconcludeerd worden dat Twitter anno 2023 nog steeds reuze populair is. Het platform heeft niet voor niks meer dan 350 miljoen gebruikers. Er zijn dagelijks ongeveer 260 miljoen personen die inloggen. 

Onderzoeksbedrijven Sensor Tower en Apptopia onderzochten de aankoop van Twitter (voor 44 miljard USD) door Musk, dat voor meer interesse zorgde voor de social mediagigant. Ook steeg in die periode het aantal downloads van Twitter met 42% in vergelijking met het voorgaande jaar. 

Het staat in schril contrast met onderzoeksbevindingen van het bedrijf Insider Intelligence. Dit marktonderzoeksbureau denkt dat Twitter aan het einde van dit jaar ruim 30 miljoen leden zal verliezen. Dit is volgens deze organisatie te danken aan technische mankementen en controverse waarmee het platform te kampen heeft. 

Meeste verliezen in Verenigde Staten 

Naar verwachting verliest Twitter meer gebruikers in de Verenigde Staten dan in andere landen. In de VS zijn op dit moment de meeste Twitteraars actief. Momenteel zijn er ongeveer 83 miljoen inwoners in Amerika die een account hebben bij de sociale netwerksite.

Ervan uit gaande dat prognoses kloppend zijn, zal het social mediakanaal tegen de 4 miljoen leden verliezen. Dit betekent een daling van 6% procent in vergelijking met 2022. 

Geschat wordt dat dit aantal in 2023 in de Verenigde Staten nog verder zal afnemen. Onderzoekers denken aan een verlies van 51 miljoen Twitteraars. Dat zou het grootste verlies zijn sinds 2014. Specialisten stellen dat er in het Verenigd Koninkrijk minder getwitterd zal worden. Er wordt uitgegaan van een daling van 5%, dat zijn iets meer dan 13 miljoen gebruikers. 

Andere landen waar er lustig op los getwitterd wordt zijn Japan (60 miljoen), India (25 miljoen) en Indonesië (21 miljoen).

Eventuele problemen Twitter

De daling van Twittergebruik zal volgens onderzoekers ontstaan door uiteenlopende problemen. Er is niet één probleem dat zorgt voor de daling. Naar alle waarschijnlijkheid zal er irritatie ontstaan vanwege technische issues. 

Andere oorzaken kunnen onsmakelijke en hatelijke berichten zijn. Ook kan polarisatie voor impopulariteit zorgen. Eventuele massaontslagen en stakingen van specifieke activiteiten kunnen het ledenbestand ook doen afnemen. 

Share