Waarom koolstofdioxide in huis je benauwd maakt

Iedereen weet wel dat koolstofdioxide iets is wat je beter kunt vermijden. Je krijgt er hoofdpijn van, wordt vermoeit en suf en irriteert het slijmvlies. Daarnaast kan het al bestaande klachten zoals allergieën verergeren. Je kunt de Co2 meten door Strooming maar waarom is koolstofdioxide zo ongezond?


Zuurstof Verdringen

Een van de redenen waarom koolstofdioxide zo ongezond is, is omdat het de gezonde zuurstof uit je huis verdringt. Hoe meer koolstofdioxide, hoe minder ruimte er is voor zuurstof om te circuleren. Allereerst zorgt koolstofdioxide, ook wel Co2 genoemd, dus dat er niet voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is. Hierdoor kun je moeilijker ademhalen. En niet alleen in de lucht kan zuurstof verdrongen worden. Als je bloedcellen teveel Co2 aan zich binden is er ook daar geen ruimte voor zuurstof.


Gezondheidsproblemen

Zoals we hierboven al hebben vermeldt kun je, door een tekort aan zuurstof en teveel aan Co2, allerlei gezondheidsklachten krijgen. Denk hierbij aan vermoeidheid die zo in je zit dat hij haast chronisch lijkt te zijn, een onregelmatige hartslag, misselijkheid en overgeven. Naar mate de klachten vorderen kan er zelfs sprake gaan zijn van hardnekkige hoofdpijn die maar door blijft sluimeren. Uiteindelijk is er de kans dat je een keer flauwvalt of zelfs in coma raakt. 


Concentratieproblemen en geheugenproblemen

Mensen die teveel koolstofdioxide tot zich nemen kunnen na enige tijd last krijgen van concentratieproblemen en geheugenproblemen. Kinderen in een muf klaslokaal of werknemers in een dompig kantoor kunnen daarom ook minder goed presteren dan in een ruimte waar zuurstof gewoon vrij kan circuleren. Zuurstof is namelijk nodig voor je hersenen om goed te kunnen functioneren. Zonder voldoende zuurstof nemen de hersenen onvoldoende informatie op en blijft de informatie die ze opnemen niet lang genoeg hangen om te worden opgenomen in je langetermijngeheugen.


Onwaarneembaar verschijnsel

Een andere reden waarom koolstofdioxide zo gevaarlijk is is omdat het haast niet waarneembaar is. Het heeft geen geur of vaste vorm en daarom kun je het niet ruiken of zien. Het is alleen waar te nemen door de signalen die je eigen lichaam afgeeft. En die signalen worden vaak op een te laat tijdstip opgemerkt omdat ze eerder geweten worden aan vermoeidheid, een griepje of verkoudheid. Er is immers altijd wel iets te verzinnen waar je moe of gestrest van word en dat vervolgens aan bovenstaande klachten gelinkt kan worden.


Tips voor een geventileerd huis

Superkeukens kan je helpen bij het uitzoeken van de beste afzuigkap zodat je ongewenste lucht gewoon kunt afvoeren en er tijdens het koken alsnog een frisse lucht binnen kan komen. Zorg hierbij wel altijd dat er alsnog een raampje open staat om te ventileren. De meeste woonwinkels hebben daarbij wel een luchtverfrisser die je kunt aanschaffen en die de lucht fris kan houden. Maar zo’n verfrisser alleen is niet genoeg. Daar is een luchtbevochtiger of algeheel ventilatiesysteem voor nodig. En vergeet ook niet dat je het beste altijd een raampje open kunt laten om frisse lucht te laten circuleren door je huis. Zet ook een paar plantjes neer. Die nemen koolstofdioxide op en stoten zuurstof uit.
 


Share