Beleggen voor je pensioen: doen of niet doen?

Je leest er vaak over in de krant: zorg voor je pensioen! En dat te weinig mensen zich daar op tijd mee bezighouden. Toch is het verstandig om hier eens aan te denken. Wil je bijvoorbeeld liever sparen of beleggen voor jouw pensioen?


Pensioensparen


Eerder schreven we dat het slim is om na te denken over je pensioen, ook al ligt dat misschien nog ver voor je. Niet iedereen vindt dat genoeg. Je legt met pensioensparen immers gewoon wat geld opzij, en ontvangt daar eventueel rente over. Maar aangezien je met pensioensparen over een langere tijd geld vastzet, kan het slim zijn om meer uit je geld te halen. Bijvoorbeeld door te beleggen met een speciale pensioenrekening. 


Pensioenbeleggen


Met beleggen investeer je jouw geld, waardoor de waarde harder kan stijgen dan met 'gewoon' sparen. Je kunt dit zelf doen, door slim in te zetten op bijvoorbeeld een bepaald bedrijf, en dan te verdienen aan de groei van dat bedrijf.


Risico's


Echter, stop jij jouw zuurverdiende centen in een of ander willekeurig bedrijf, dat daarna failliet gaat, dan kun je zomaar alles verliezen. Doe je dat met al jouw pensioengeld, dan is dat natuurlijk extra nadelig. Heb je nog niks voor je oude dag! 


Anderen voor je laten beleggen


Maar je kunt het ook anderen laten doen, bijvoorbeeld een bank, die jouw geld verdelen over verschillende fondsen.. Die nemen dan soms een deel van de winst, maar hebben vaak wel meer ervaring met investeren en dekken soms ook de risico's voor je af. Brand New Day is bijvoorbeeld gespecialiseerd in beleggen voor je pensioen.


Laat je goed informeren


Laat je altijd goed informeren voordat je een belangrijke (financiƫle) stap zet. En zeker als het gaat om jouw pensioen! Dit wordt immers ooit jouw inkomen, dus daar moet je niet te licht over denken. Lees goed vooraf informatie over waar je precies voor tekent, wat de risico's en de voordelen zijn, en waar je precies op kunt rekenen, als het straks zover is en je jouw pensioen uitgekeerd gaat krijgen.


 


Share

Recent toegevoegd