Wat is beter: beste dekking of laagste zorgpremie?

Het seizoen om over te stappen van zorgverzekering is begonnen. We hebben daarom veel nieuwe zorgverzekeraars toegevoegd op NederlandReview. 

Wat zijn de verschillen tussen de nieuwe zorgverzekeringen? Kun je beter kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering of voor de beste dekking?

 

Waarom zou je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

Nu de nieuwe zorgpremies voor 2020 bekend zijn gemaakt, blijkt dat veel mensen erop achteruit gaan, zo schreven we onlangs in onze blog. Zelfs nu veel zorgpremies dalen. Extra slim dus om goed rond te kijken en te vergelijken welke zorgverzekering de beste keuze is dit jaar!

Volgens Erik Bloem, woordvoerder van De Nederlandse Zorgautoriteit: het loont om over te stappen voor 72 tot 90 procent van de verzekerden. Hoe maak jij de beste keuze tussen al die zorgverzekeringen?

Lees klantervaringen in reviews over zorgverzekeraars!

Op NederlandReview hebben wij daarom een aantal nieuwe zorgverzekeraars toegevoegd. Sommige zijn onderdeel van een andere zorgverzekeraar, zoals Univé, andere hebben een speciale afdeling voor zorgverzekeringen, weer andere bieden alleen een zorgverzekering aan. Op basis van klantreviews kun jij oordelen welke zorgverzekeringen de hoogste scores halen op service, prijs en levering!

 

Zijn er verschillen tussen zorgverzekeringen en zorgverzekeraars?

Toegegeven, zorgverzekeraars en zorgverzekeringen lijken op elkaar. Op het eerste gezicht dan. Dat is ook niet zo gek. De dekking van de basisverzekering is immers vast bepaald door de overheid. Ook het eigen risico staat gewoon vast. Daarnaast kun je eigenlijk bij alle zorgverzekeringen alles nu online regelen, of met een speciale app. En de meeste zijn daarbovenop ook nog telefonisch te bereiken, of met een chat of WhatsApp.

Wel zijn er verschillen tussen de zorgverzekeringen van verschillende verzekeraars, vooral op de onderstaande punten:

- De zorgpremie: je betaalt niet voor iedere zorgverzekering hetzelfde bedrag. 

- De keuze in aanvullende verzekeringen. Soms kun je kiezen tussen allerlei pakketten, soms tussen verschillende losse opties, die je zelf kunt combineren. De overheid bepaalt welke zorg precies onder 'basisverzekering' valt; voor het overige deel kun je terecht bij aanvullende verzekeringen. Verschillende zorgverzekaars laten daar verschillende zorgkosten onder vallen. Beoordeel zelf wat jij nodig hebt.

- Contracten met zorgverleners. Je mag zelf bepalen welke zorgverlener je kiest, maar het kan zo zijn dat jouw zorgverzekering daar geen contract mee heeft en dat je dus moet bijbetalen. Een ziekenhuis is ook een zorgverlener, dus het is goed om daar op te letten. Het kan namelijk gebeuren dat je in jouw vaste ziekenhuis wordt behandeld, en dat je dat onverwacht zelf moet betalen, omdat jouw verzekeraar hier geen contract heeft afgesloten. 


Waar moet je voor kiezen: de beste dekking of de goedkoopste zorgverzekering?

We zien een duidelijk onderscheid tussen hoe zorgverzekeraars zichzelf en hun zorgverzekeringen presenteren. Het ene deel gaat voor de best mogelijke dekking en de best mogelijke zorg, oftewel: zij gaan voor kwaliteit. Het andere deel gaat juist voor de goedkoopste zorgverzekering of de hoogste kortingen.

Het is afhankelijk van wat jij als consument precies nodig hebt, waar je het beste voor kunt kiezen:

- Wil jij alleen een verzekering omdat dat nu eenmaal verplicht is in Nederland, en wil je dus een zo laag mogelijke zorgpremie? Dan is het wellicht het slimst om gewoon voor de allergoedkoopste zorgverzekering te gaan (zie hieronder!). 

- Verwacht jij in het volgende jaar juist veel zorgkosten te gaan maken en hecht je aan een volledige dekking? Ben je bijvoorbeeld zwanger of wil je dat volgend jaar worden, of maak je ieder jaar kosten voor medische specialisten, zoals fysiotherapeuten en tandartsen? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een zorgverzekering met een extra goede dekking. Laat je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren.

Welke zorgverzekeraars bieden de goedkoopste zorgverzekeringen aan?

Verschillende zorgverzekeringen gaan vooral voor zo goedkoop mogelijk. Deze zorgverzekeraars herken je aan het geven van extra kortingen, zoals collectiviteitskortingen, extra goedkope budgetpolissen en simpelweg lage zorgpremies.

De naturapolis Gewoon Zekur van ZEKUR Zorg is, volgens ZEKUR zelf, de goedkoopste basisverzekering van Nederland.

Ook Bewuzt probeert klanten vooral met een lage prijs binnen te halen, die dus zo bewust mogelijk omgaan met zorg en kosten.

Tot slot is UnitedConsumers Zorg erop gericht om hun klanten te verenigen om zo een collectiviteitskorting te kunnen aanbieden bij zorgverzekeraar VGZ.

Welke zorgverzekeraars gaan vooral voor zoveel mogelijk kwaliteit?

De Amersfoortse is wellicht niet de bekendste naam, maar ook zeker geen nieuwe speler: het werd al opgericht in 1938. In Amersfoort, inderdaad. Inmiddels is het gevestigd in Utrecht, maar staat nog steeds voor hetzelfde doel: kwalitatieve zorg bieden. Vroeger vloeide de winst van De Amersfoortse zelfs terug naar goede doelen. Vandaag de dag investeert het bedrijf niet in kinderarbeid, wapenhandel of de tabaksindustrie, en laat dat duidelijk weten. Hier vind je niet per se de goedkoopste zorgpremie, maar investeer je wel in kwaliteit van zorg.

Stad Holland Zorgverzekeraar is, anders dan veel andere zorgverzekeraars, geen onderdeel van een groter bedrijf. Daarnaast concentreert het zich volledig op zorgverzekeringen en biedt het niet nog allerlei andere producten aan. Het is, kortom, zelfstandig.

 

Hoe sluit je de beste zorgverzekering voor jou af?

Vergelijk alle zorgzerzekeringen met elkaar. Bepaal daarbij ook wat voor jouw situatie van belang is: goedkoop of dekking. Laat je bovendien goed informeren door de ervaringen van klanten die jou voorgingen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ben je tevreden over jouw zorgverzekering, of juist niet? Vergeet niet om dat even te laten weten met een review, en help anderen ook een goede keuze te maken voor een nieuwe zorgverzekering!

Share