Less is more: voordelen van een minimalistische levensstijl

Onder het motto ‘less is more’ schrijven we een artikel over de voordelen van een minimalistische levensstijl. Er zijn veel pluspunten als het aankomt op minimalisme. Een minimalistisch leven kan iemand veel gebracht hebben en in de toekomst blijven brengen. In dit artikel motiveren we je om een minimalistische levensstijl te overwegen. Jij kunt er namelijk veel baat bij hebben. Voordat we beginnen over de voordelen staan we stil bij deze vraag: wat is minimalisme? Wat houdt het in om op deze wijze te leven? En wat is het niet? Lees vooral verder als je een minimalistische levensstijl interessant vindt.

Wat is minimalisme en minimalistisch leven?

Tegenwoordig wordt er geleefd in een consumptiemaatschappij. Het is een samenleving waar mensen worden aangemoedigd te kopen. Desondanks zijn er genoeg mensen die de keuze voor het tegenovergestelde maken. Zij hechten waarde aan een leven met duurzaamheid. Omdat er wereldwijd veel chaos is worden producten constant duurder. Veel personen willen en moeten hierdoor besparen.

Een groot deel van de mensen wil echter terug naar de basis. Zij komen tot de conclusie dat gelukkig zijn niks te maken heeft met welke spullen je bezit. Om een vreugdevol leven te leiden zijn er niet veel spullen nodig.

De term minimalisme kan door iedereen anders geïnterpreteerd worden. Je kunt er je eigen invulling aan geven. Het is niet zo dat er vaste kenmerken, voorwaarden of regels kleven aan een minimalistisch leven.

Maar wat houdt minimalisme dan exact in? Voor de schrijver van dit artikel speelt het bezitten van spullen die echt nodig zijn daar een belangrijke rol in. Niet alleen op spullen, maar ook op andere dingen in het leven wordt een minimalistische levensstijl doorgevoerd. Alles wordt bekeken met een minimale blik.

Wat zijn nou de dingen die echt belangrijk zijn? Waar wil ik mijn energie en vrije tijd aan spenderen? Zonder overbodige spullen en andere dingen die niet echt nodig zijn kan het leven geleid worden zoals jij dat echt wilt. 

Vooroordelen minimalisme

Er zijn vaak een hoop vooroordelen als het over minimalisme gaat. Hier gaan we in deze alinea dieper op in. Wat is minimalisme nou gewoon niet? Minimalisme wil niet zeggen dat je in een kaal huis hoeft te wonen. Het mag natuurlijk wel als jij je daar comfortabel bij voelt. Er is geen jury actief die zegt wat minimalisme is en wat niet.

Het kan een valkuil zijn als de focus ligt op veel dingen wegdoen in plaats van nadenken over de spullen die je graag wilt bewaren. Je hoeft het niet te zien als een wedstrijd waarbij iets fout of goed is. Je mag nog steeds blij worden van alles wat je koopt. Of hetgeen waarvan je besluit om het te houden.

Minimalisme zorgt ervoor dat je bewustere keuzes maakt. Je kan het zien als een vorm van vrijheid en niet als een beperking. Het is een echte leefstijl waar mensen heel vrolijk van kunnen worden. Het is een proces om uiteindelijk op minimalistische wijze door het leven te gaan.

Wat is een minimalistische leefwijze?

Een minimalistische leefwijze is een stijl van leven waarbij de spullen die jou plezier en geluk brengen in het leven aanwezig zijn. Een minimalist beslist om met minder materiaal te leven. Hier kunnen diverse redenen aan ten grondslag liggen. Veel mensen vinden een consumptiemaatschappij helemaal niks meer.

Soms zie je dat succesvolle mensen, die niks tekortkomen, tot de conclusie komen dat materialisme hen niet gelukkiger maken. In een dergelijke situatie wordt vaak voor ontspullen gekozen. Veel mensen beleven duurzaam leven als een heuse sport. 

Duurzame kledingkast

Wat zeker onder een minimalistische lifestyle valt is het hebben van een duurzame kledingkast. Deze kast kan tot stand komen door een capsule wardrobe samen te stellen. Dit kun je op de volgende manier doen.

Maak een kledingkast welke overzichtelijk en duurzaam is doormiddel van een capsule wardrobe. In een kledingkast hangt vaak van alles om aan te trekken. Echter wordt deze kleding niet tot amper gedragen.

Onderzoeken wijzen uit dat maar twintig procent van de kleding daadwerkelijk wordt gedragen. Dat is hartstikke zonde en hier kan wat aan gedaan worden. Maak een capsule wardrobe, oftewel een minimalistische kledingkast. Daarin hangen alleen kledingstukken die favoriet zijn en wel gedragen worden.

Wat is een capsule wardrobe?

De capsule wardrobe is in de zeventiger jaren bedacht. De bedenker is de uit Londen afkomstige Susie Faux. Theoretisch gezien bestaat deze garderobe uit maximaal 37 kledingstukken. Er zijn ook veel personen die maximaal 50 stuks kleding in hun kast stallen.

De capsule garderobes bestaan uit kledingstukken die het mooist en essentieelst zijn. Je maakt bij de start van het seizoen je kledingkast compleet. Hierin komen alleen kleren die je nodig denkt te hebben. Daarna is het de bedoeling dat je geen nieuwe kleding meer koopt. Ieder seizoen wordt bepaald wat de meest essentiële kledingitems zijn. 

Zuinig wonen

Minimalistisch wonen kan gezien worden als een vorm van zuinig wonen. Veel mensen maken bijvoorbeeld de keuze om een Tiny house te gaan bewonen. Reden is vaak ook dat het tegenwoordig veel geld kost om een reguliere woning te kopen.

Voor jonge mensen is het vrijwel niet te doen om een eigen plek te creëren. De woningenmarkt staat al een tijd onder druk en wordt door velen omschreven als overspannen. Niet alleen de woning zelf maar ook de spullen worden alsmaar duurder.

De nieuwe jonge generaties willen geen hypotheek van 30 jaar afsluiten. Deze jongelingen vinden het vooral fijn om wat van de wereld te zien. Er wordt geprobeerd geld over te houden zodat er van alles ondernomen kan worden. Ze willen dingen doen die zorgen voor blijvende herinneringen.

Onderzoekers stellen dat de werkmentaliteit al een tijd aan het veranderen is. Oudere generaties startten met een opleiding om vervolgens aan het werk te gaan. Daarnaast werd een huis aangeschaft om in te wonen.

Incidenteel gingen mensen wel rondreizen of maakten ze andere plannen. Deze personen werden binnen families al snel als vreemde eend gezien. Dat ging natuurlijk nergens over want ze deden juist wat hen gelukkig maakt. De meeste minimalistische personen hechten geen waarde aan grote televisies of auto’s. Minimalisme heeft de laatste jaren aan populariteit toegenomen.

Geen druk hoofd meer

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dit wordt vaak gezegd en klopt ook. Door een minimalistische levenswijze zal je minder afval produceren. Er hoeven minder aankopen gedaan te worden en er hoeven minder verpakkingsmaterialen weggegooid te worden. Het zorgt voor rust en ruimte in het hoofd. Met als resultaat dat er beter en creatiever nagedacht kan worden.

Minimalisme zorgt ervoor dat je rustiger bent en meer tijd besteedt aan bijvoorbeeld het delen van spullen. Waarom zou je alleen een grasmaaier gebruiken als je deze ook kunt delen? Hetzelfde geldt voor het samen gebruiken van een tent om mee op vakantie te gaan.

Naast rust zorgt dit ook voor meer ruimte in de portemonnee. Het is een slimme manier om geld te besparen. Je kunt dus meer uitgeven aan andere dingen of sparen. Wellicht is het mogelijk om eerder te stoppen met werken.

Uiteindelijk leef je het leven dat je prettig vindt. Het doet er niet toe wat andere mensen van jouw nieuwe leefwijze denken. Het gaat erom waar jij gelukkig van wordt.

Share