Is een elektrische fiets iets voor jou?

Is een elektrische fiets iets voor jou?

Opeens zie je ze overal: elektrische fietsen. Waren het eerst vooral mensen op leeftijd die dankbaar gebruik maakten van deze fietsen met trapondersteuning, nu zie je ook meer en meer jongeren die met veel plezier op een e-bike stappen.

Misschien vraag je je af of een elektrische fiets ook iets voor jou is? Er kunnen hele goede redenen zijn om over te stappen op een fiets met een motortje.

Fiets je graag, maar niet altijd van harte?

Houd je van fietsen? Van de vrijheid die het je geeft om je eigen tempo te bepalen, te komen op plekken waar auto’s niet kunnen komen en de flexibiliteit die het je biedt? Maar houd je een stuk minder van hard tegen de wind in trappen, bezweet op je bestemming aankomen of zwoegend een heuvel op trappen? Dan kan het zomaar zijn dat je dolblij gaat zijn met een elektrische variant op ons favoriete vervoersmiddel.

Je kunt namelijk nog steeds gebruik maken van alle voordelen die de fiets je biedt. Je fietst nog steeds gewoon over de fietspaden, hebt nog steeds die vrijheid. Maar dat harde trappen is, op de momenten waarop je daar geen zin in hebt, verleden tijd. Je laat een motortje een groot deel van het werk overnemen, en trapt wel mee, maar zonder dat het je veel kracht hoeft te kosten. Hoeveel ondersteuning je precies krijgt, dat stel je zelf in. Van een klein zetje heuvelop tot op volle kracht vooruit of soms misschien alles op eigen kracht. Je bent nog steeds de baas over je eigen snelheid.

Wil je op de fiets naar je werk, maar is het net iets te ver?

Heb je er een hekel aan om iedere dag in de file te staan naar je werk, of je in het overvolle openbaar vervoer te storten, maar is de afstand van je huis naar je werk net iets te lang om het leuk te vinden om deze fietsend af te leggen? Ook dan kan het goed zijn om over te stappen op een elektrische variant. Veel werkgevers stimuleren dit, zodat de aanschaf je vaak niets of nauwelijks iets kost, en met een beetje geluk blijft je reistijd gelijk, of neemt hij zelfs af.

Ga je de fiets dagelijks gebruiken om een aardige afstand mee af te leggen, kies dan wel een accu waarmee je die afstand met volle ondersteuning ook mee redt. Tussentijds opladen op je werk is een optie, in de meeste gevallen kun je de accu van de fiets verwijderen, maar betekent wel dat je iedere dag je oplader mee moet nemen. Kies liever voor een wat grotere accu, zodat je nooit op de terugweg zonder vermogen komt te zitten. Welke accu in jouw geval het best geschikt is, kun je het best laten berekenen door een expert. Ga bijvoorbeeld eens langs bij Stella Fietsen. Hier kunnen ze je helpen om de juiste fiets en accu te kiezen, die precies past bij wat jij in gedachten hebt.

Gerelateerd