IIEW! Echt overal poepbacteriën in vakantiehuisjes?

Hè getver, wat lazen we tot onze grote schrik pas in de krant?


POEPBACTERIE AANGETROFFEN IN NEDERLANDSE VAKANTIEHUISJES


Op zulk vies nieuws zit je natuurlijk niet te wachten als je net een heerlijke vakantie hebt geboekt naar een lief huisje op de Veluwe of aan het strand… 


Poepbacterie in vakantiehuisjes

Waar gaat het eigenlijk over? Een onderzoek van de Consumentenbond heeft aangetoond dat bungalows in Nederlandse vakantieparken niet goed worden schoongemaakt. In een publicatie in het maartnummer van de Consumentengids werd beschreven hoe dertig vakantieparken zijn bezocht en in elk park een huisje onder de loep is genomen. Wat bleek? Veertien huisjes waren niet schoon genoeg. En in bijna de helft van de huisjes werd de e.coli-bacterie aangetroffen. Je weet wel, dat is de poepbacterie. Bah!


Stof, haren, schimmels, beestjes en vlekken

Maar dat is niet alles: op muren en matrassen vonden de onderzoekers ook stof, haren, schimmels, beestjes en onduidelijke vlekken. Bovendien werden sommige huisjes bevolkt door spinnen, kevers en pissebedden. Het zal je vakantie maar wezen!


Relletje in vakantiehuisjesland

Veel media besteedden aandacht aan dit vieze nieuws - en niet voor niets. Zo werd op verschillende plaatsen gewezen op de gezondheidsrisico’s: je kunt goed ziek worden van dergelijke bacteriën en beestjes (vooral de darmen vinden andermans inwendige microben niet zo prettig).


Roompot Vakanties vocht de publicatie van de Consumentenbond zelfs aan. Ze waren immers met tien huisjes vertegenwoordigd en noemden het onderzoek onzorgvuldig. Zo wilden ze natuurlijk niet in het nieuws verschijnen! Roompot verloor deze zaak overigens in het kader van vrijheid van meningsuiting; de publicatie van de Consumentenbond was rechtvaardig.


Of valt het allemaal wel mee?

Gelukkig is daar de Factchecker van NRC Checkt, die achter de feiten aanging. Helaas voor hen wilde de Consumentenbond de laboratoriumresultaten niet vrijgegeven. Maar uit de rechtszaak die Roompot had aangespannen werden ze wel wijzer. In het verslag lazen ze onder andere dat er inderdaad in veertien van de dertig vakantiehuisjes poepbacteriën werden aangetroffen, maar niet precies hoeveel. En dus ook niet of het té veel is. Volgens een microbioloog van Micropia word je niet van alle poepbacteriën ziek en verder lijkt er weinig getest op ziekteverwekkers. 


Maar dan nog.

Het blijft natuurlijk een vies idee dat er zo’n grote kans bestaat dat je in jouw vakantiehuisje beestjes, schimmels, haren en bacteriën aantreft. Aan de andere kant, die zijn overal. Breng maar eens een bezoek aan Micropia en je schrikt je een hoedje hoeveel ‘beestjes’ er om, op en zelfs in jouw rond krioelen! 


Heb jij wel eens vieze dingen in jouw vakantiehuisje aangetroffen? Of weet je juist waar je de schoonste huisjes en bungalows in Nederland vindt? Laat het weten met een review op NederlandReview!


Foto: darkday


Share