Hoe zorg je voor mooi licht in jouw huis? Tips & tricks!

Je geeft jouw huis een heel nieuwe uitstraling als je de lampen en het lichtplan aanpast.

Hoe doe je dat goed en waar moet je op letten?

Deze zomer: tijd om jouw huis te veraangenamen!

Veel mensen zijn in deze tijd aan het verbouwen of hun huis van een nieuw uiterlijk aan het voorzien. Een goede reden is de coronacrisis; als je toch thuis zit, dan kun je dat huis maar beter zo fijn mogelijk maken! Maar ook de zomer en de zomervakantie zijn goede redenen om jouw huis eens lekker op te knappen. 

We schreven eerder al een blog over hoe je van zonlicht kunt genieten in huis en een blog over hoe je zorgt voor een gezond klimaat in huis. Vandaag geven we graag tips over hoe je zorgt voor mooi en subtiel licht in jouw huis!

Welke verlichting kies je voor de ruimtes in jouw huis?

Wil je de verlichting in jouw huis aanpassen, dan heb je daarvoor allerlei mogelijkheden. Je kunt kiezen voor helder licht waarin je alles goed kunt zien of juist gaan voor zacht licht dat een warme uitstraling heeft.

Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende functies in jouw huis. Wat moet het licht bijvoorbeeld per kamer voor elkaar krijgen? In een werkruimte is het bijvoorbeeld logisch om voor wat feller licht te kiezen; dan kun je alles goed zien en bijvoorbeeld werkdocumenten goed lezen. In de slaapkamer kies je juist eerder voor zachter en warmer licht. 

Hoe zorg je voor subtiel licht?

Het kan gezellig zijn om voor een gezellige grote lamp midden in de kamer te kiezen. Een dergelijk meubelstuk kan een echte eyecatcher zijn en de sfeer in huis bepalen.

Aan de andere kant kun je ook kiezen voor een subtielere lichtbron. Leg bijvoorbeeld een lichtsnoer bovenop een kast; je zult dan wel het licht zien, maar niet de lichtbron zelf. Ook kun je grondspots kopen; die kun je binnen toepassen, maar ook buiten, bijvoorbeeld in een veranda.

Hoe kies je voor duurzaam en zuinig licht?

Wat voor lichtsterkte je ook kiest, sowieso is het goed om te kiezen voor duurzaam licht; zo kun je jouw huis gemakkelijk verduurzamen. Kies daarom het liefst voor ledlampjes, want die zijn het energiezuinigst en gaan bovendien het langste mee. Je kunt ze tegenwoordig in alle soorten en maten kopen.

Op NederlandReview kun je reviews over bedrijven lezen. Zo weet je waar je het beste terecht kunt! Ga af op de winkels met de beste klantervaringen, dan heb je de grootste kans tevreden te zijn met jouw aankoop.

Share