Goed, lekker en gezond eten: de perfecte workout

We weten allemaal dat je met alleen sporten of alleen je eetpatroon veranderen niet gaat afvallen. Alleen van voeding veranderen helpt namelijk niets als je verder de hele dag op de bank blijft liggen en sporten houd je niet altijd even goed vol zonder je voedingspatroon te veranderen. Maar hoe kun je daar nou een balans in vinden? Dat kan soms best lastig zijn en daarom willen we je hierbij een duwtje in de goede richting geven.


Gezonde voeding

De basis van alles is gezonde voeding. Een uitgebalanceerd dieet kan je helpen om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Groente en fruit horen de basis te zijn. Veel vitaminen waar je lichaam om vraagt zitten in deze voedingsmiddelen. Wissel de soort groente en fruit af en vergeet ook je zuivel niet. In kaas, eieren en melk zitten ook calcium en andere voedingsstoffen die je nodig hebt. Van je totale energie-inname per dag moet 10-25% eiwit zijn, 40-70% koolhydraten en 20-40% vet.


Extra supplementen

Het scheelt natuurlijk wel of je een recreatieve tennisser bent, iemand die een paar keer per week een rondje door de sportschool doet of juist een professionele sporter die uiterste topprestaties van zichzelf vraagt. Toch is er aardige kans dat je met wat extra supplementen beter zult kunnen presteren dan je eigenlijk had gedacht. Denk hierbij aan wat multivitaminen, magnesium, vitamine D of calcium. Als sporter heb je echter nog wat meer nodig. Dan kun je proteïnes, extra koolhydraten of eiwitten aan je voeding toevoegen. Dit kan door middel van capsules. Groenlipmossel capsule van Flinndal is bijvoorbeeld een supplement dat je eens zou kunnen proberen.


Veel bewegen

Er wordt wel eens gezegd dat een half uur per dag bewegen een must is voor iedereen. De hele dag maar op je luie stoel zitten helpt namelijk niet echt omdat het je spijsvertering niet op gang houdt. Beter is om ieder half uur eventjes te bewegen. Ook al ga je maar even naar de WC, pak je wat te drinken of ga je eventjes wandelen. Wel is het daarbij alsnog belangrijk om iedere dag wel gedurende een half uurtje – en dit kan ook verspreid over de dag – actief bezig te zijn. Loop dus tijdens je wandeling met de hond eens een stuk lekker door, houd een aardig tempo aan als je naar je werk fietst of ga een half uurtje hardlopen. Zo zet je je lichaam aan het werk. Alle beweging helpt.


Actief sporten

Het is gezond en ook prettig om enkele keren per week actief bezig te zijn. Dit kan in je eentje in de sportschool zijn of met een team bij een balsport. Ook kun je gaan fietsen of hardlopen. Bij alle opties kun je je hoofd leegmaken en ben je aan het bewegen. Zorg ervoor dat je over de week je hele lichaam traint. In een sportschool is het heel makkelijk om door middel van verschillende apparaten je buikspieren, bilspieren, armspieren en beenspieren te stimuleren en tegelijk je schouders, heupen en rugspieren mee te pakken. Maar ook met gewichten kun je thuis een hoop doen zolang je maar de juiste oefeningen uitzoekt en hier ook actief mee bezig bent. Zo verbrand je het snelste de calorieën en maak je je spieren sterker. 150 minuten intensieve inspanning verdeeld over meerdere dagen per week is de algemene Nederlandse beweegrichtlijn. Bij Fitnessapparaat.nl kun je wat fitnessapparatuur voor thuis krijgen zodat je niet van het weer of een sportschool afhankelijk bent.


Foto: Ella Olsson


Share