Donker buiten, licht binnen: tips voor jouw thuiskantoor

Wat in mei nog begon met de voordelen van lekker veel wandelen of werken in de tuin, is nu volledig omgedraaid. Nu het buiten donkerder wordt, kan dat thuiswerken nog zwaarder vallen.

Niks is zo knus als wat kaarsjes aan bij de televisie, maar rondom je laptop of computer wordt dat toch wat gevaarlijker - en echt makkelijk kijken is het ook niet. Hoe richt je een thuiskantoor in dat ook winterproof is?

Comfort en ergonomie: meer dan een stoel en laptopstandaard

Als we het hebben over gezond werken, hebben we het vaak meteen over zithoudingen en stoelen, of zelfs stabureaus. En hoewel dat inderdaad een cruciaal onderdeel is van een ergonomische werkplek, is het niet alles. We zien vaak iets over het hoofd waar we juist wel de hele dag naar kijken: de verlichting - of het gebrek daaraan.

Wie de hele dag naar een scherm staart in een donkere ruimte en vervolgens even buiten komt, moet vaak een paar keer knipperen. Da’s weer even wennen. Dat grote contrast is niet gezond voor je ogen. Bovendien krijg je er een verstoorde melatonine-aanmaak van. Daar lig je ‘s nachts dus ook nog wakker van.

Een lichtplan voor je thuiswerkplek

Als het ernaar uitziet dat je nog wel een tijdje thuis zult werken, zal de keukentafel al gauw te klein worden. Een werkplek voor jezelf inrichten helpt je focussen en houdt je privé- en werkleven nog ietwat gescheiden, al is het een aparte tafel in de hoek van de woonkamer.

Of je nou een heel kantoor of alleen een hoekje gaat inrichten, zet licht centraal in je plannen. Goed licht maakt echt een verschil van dag en nacht. Hoeveel daglicht komt er binnen? Hoe donker of licht zijn de muren?

Welke lampen heb ik nodig?

Wat betreft het aantal lumen, adviseert de Europese Unie voor een thuiskantoor 500 lux per vierkante meter.

Je hoeft niet meteen elektra aan te laten leggen en nieuwe spotjes te installeren in je plafond. Er zijn talloze ‘tijdelijke’ lampen waarmee je kunt spelen om je werkplek te verlichten.

Je kunt voor een functionele tafellamp gaan voor directe verlichting op je werkplek, die verder ook niet veel ruimte in beslag neemt in je ruimte. Heb je meer licht nodig of hou je niet van direct licht op je bureau, dan is een vloerlamp een mooie, flexibele oplossing.

Heb jij al geïnvesteerd in een thuiskantoor? Geef wat extra aandacht aan je verlichting en maak van je thuiswerkplek een nog fijnere plek in je huis!

Share