Fantastische tips om jouw tuin op te fleuren

Het begint weer zomer te worden. Je kijkt eens uit je keukenraam en ziet dat je tuin er niet uitziet en ziet jezelf daar nog niet zitten van de zomer. Je tuinbankje staan op instorten na een gure winter en je planten hebben er ook wel eens beter bijgestaan. Eigenlijk wil je gewoon die hele tuin eens goed aanpakken, maar waar begin je? Als handvat hebben we hier een aantal tips om mee te beginnen.


De ondergrond en indeling

Voor je ook maar iets gaat doen aan je tuin moet je eens goed naar de indeling kijken. Is die nog steeds zoals je wilt of zou je jouw zithoek liever verplaatsen naar een zonnigere plek? Wil je veel gras of juist voornamelijk onderhoudsvrije tegels? En gaan je planten in een border, plantenbak of laat je die liever wat meer speels overal opduiken?Kies je indeling goed zodat je er nog jarenlang plezier van zult hebben. Een mooi terras is wel een aanrader omdat stoelen daar gewoon het stevigst op staan. Ook moet je nadenken over of je een tuinhuisje wilt en zo ja, waar dat tuinhuisje of andere gebouwtje dan geplaatst gaat worden.


Bloemen planten

Aan het einde van de winter zien veel tuinen er maar dor, droog en kaal uit. Langzamerhand begint er dan wel weer wat groen terug te keren maar veel kleur zullen bomen en stuiken over het algemeen niet geven. Bloemen zijn kleurmakers bij uitstek en het einde van de winter of het begin van het voorjaar is het moment om bloembollen te planten. Begonia’s, rozen, anjers, viooltjes, chrysanten, fuchsia of clematis, het is maar net wat je mooi vindt. Vaak zijn bloemen in verschillende kleuren te krijgen. Voor een rustig uitziende ruin raden we aan om bloemen in één of twee kleuren te nemen of juist allemaal dezelfde soort bloemen maar dan in een verschillende kleur. Wissel af met planten en met neutrale kleuren (witte bloemen, bijvoorbeeld).


Tuinmeubelen uitzoeken

Als je tuin dan eenmaal is zoals je in gedachten hebt dan is het tijd om na te denken over de tuinmeubelen. Het ene tuinmeubel is het andere nog niet. Kies een materiaal dat niet zo snel heet wordt als de volle zon erop brandt. Dit geldt voor je tuinstoel zelf maar voor de kussens en al helemaal voor een tuintafel. Rattan tuinmeubelen zijn erg populair en zien er ook mooi uit maar het uitkiezen van de juiste kwaliteit is belangrijk als je wilt dat jouw tuinstoel zo lang mogelijk meegaat. In plaats van tuinstoelen kun je ook zo’n fijne ligstoel of juist een schommelbank overwegen. Denk trouwens niet alleen aan de meubelen zelf maar ook aan bijvoorbeeld schaduwdoeken of een parasol voor als de zon te heet is en je toch van je tuin wilt genieten.


Tuingereedschap aanschaffen

Je tuin mag er na de opknapbeurt goed uitzien, maar dat betekent niet dat dat de hele zomer zo blijft. Hoe onderhoudsvrij je tuin ook is, je zult dus altijd wel wat tuingereedschap nodig hebben, al is het maar een schoffel om het onkruid tussen je tegels vandaan te halen. Ook een snoeischaar, heggenschaar en hark zijn in de meeste tuinen onmisbaar. Hoeveel tuingereedschap je verder nog aanschaft ligt helemaal aan de grootte en inrichting van je tuin.


Foto: Beryl Chan


Share