Dit zijn feitjes over je oren die jij nog NIET wist!

Veel mensen hebben gehoorproblemen. Audiciens brengen steeds betere en modernere gehoorapparaten op de markt en ook in de gezondheidszorg zijn ze veel bezig met het gehoor omdat veel mensen hier nou eenmaal een probleem mee ervaren. Maar wist je deze vijf dingen over gehoorschade en het gehoor in het algemeen? 


1. Tinnitus, een steeds groter probleem

Er wordt zelfs gezegd dat maar liefst één op de tien Nederlanders last hebben van deze vervelende aandoening. Het kan zich uiten in een pieptoon, bromtoon of ruis die eigenlijk nooit weg lijkt te gaan. Het kan een tijdelijk gehoorprobleem zijn wat zich uit bij stress en drukte maar ook een blijvende beschadiging die ontstaan is door te harde muziek, een oorontsteking of ongeluk. Er zijn behandelingen die in veel gevallen kunnen helpen maar het kan ook zijn dat de schade onherstelbaar is en je ermee zult moeten leren leven. Een gehoortoestel kan ook helpen om het geluid te filteren.


2. De ontwikkeling van gehoorapparaten

Gehoorapparaten worden steeds kleiner en beter. Het is al lang niet meer zo dat je opgescheept it met een groot gehoorapparaat dat ook nog eens de geluiden uit je omgeving slecht filtert. Bij Oogvoororen.nl kun je gehoorapparaten en nog meer verschillende apparaten vinden en zo zijn er nog veel meer audiciens die je willen helpen jouw gehoor zo goed mogelijk te maken. Er zijn handige kleine gehoorapparaatjes je koop die in je oor zitten en waar dus helemaal niets van te zien is. En tegenwoordig kunnen gehoorapparaten geluid beter filteren en kun je dus gesprekken gemakkelijker volgen, ook als het gesprek met meerdere mensen in een rumoerige ruimte is.


3. Jongeren en gehoorschade

Wist je dat het meeste gehoorschade ontstaat door de muziek die er in de horeca en andere uitgaansgelegenheden wordt gedraaid? Deze staat vaak al boven de 100 decibel terwijl boven de 120 al schadelijk kan zijn aan je oren. Ook concerten en andere harden geluiden dragen hieraan bij. Het is dus ook geen wonder dat steeds meer vooral jongeren gehoorschade oplopen. Toch draagt, volgens de hoorstichting, maar 4% altijd oordoppen tijdens het uitgaan terwijl dit je gehoor zou kunnen beschermen. Audioshop en andere elektronicawinkels hebben wel koptelefoons waarvan sommigen zelfs geluid buitensluiten. Dit zijn de zogenaamde noise cancelling koptelefoons die de laatste jaren steeds populairder zijn. Niet alleen kun je je hierdoor beter concentreren, maar dus ook je gehoor beschadigen.


3. Verschillen tussen mannen en vrouwen

Vrouwen zeggen wel eens beter te kunnen luisteren, maar het is waar dat vrouwen bepaalde middelhoge nou eenmaal beter horen dan mannen. Dat is ook waarom zij vaak eerder wakker zijn als een baby huilt. Vaak behouden vrouwen ook langer hun gehoor omdat mannen twee keer zo snel last krijgen van gehoorverlies. Dit heeft te maken met de hormonen die vrouwen tussen hun 30e en 50e beschermen. 


5. Gehoorschade tijdens het werk

Ook tijdens je werk kun je gehoorschade oplopen. We hebben het hier niet alleen over de bouw en andere beroepen waarbij zware machines harde geluiden produceren. Daar is het belang van gehoorbescherming inmiddels al bekend, al houden nemen genoeg mensen nog niet voldoende maatregelen om hun gehoor te beschermen. Maar ook als je juist in een kantoor werkt waar geklust wordt of waarnaast harde muziek wordt gedraaid is het van belang om je gehoor met doppen of een koptelefoon te beschermen.
 


Share