Zo kies jij de beste dakdrager voor op jouw auto

Ken je het? Dat je auto al bijna vol zit met spullen, de mensen er nog niet eens bij zitten en er toch nog wat meer mee op vakantie moet? Een dakdrager kan dan een uitkomst bieden. Thule dakdragers, bijvoorbeeld, is één van de bekendste merken, maar er zijn er nog veel meer. Er is alleen zoveel keuze in dakdragers dat je misschien niet ziet wat voor een mogelijkheden je nou allemaal hebt en welke het beste bij je aansluit. Daarom willen we wat orde erin scheppen zodat je een idee hebt van wat bij jou zou kunnen passen.


Een Open Dakrail

De open dakrail is het meest eenvoudige type dakdrager en komt hierdoor dan ook het meeste voor. Er zijn in hierbij twee verschillende maten beschikbaar. De ene, voor kleinere auto’s, is 120 cm en de grotere is 135 cm. Let er vooral op dat de voet ver genoeg open kan. Er zijn dakdragers waarop je een grote koffer kunt bevestigen waar dan weer andere koffers en tassen in gezet kunnen worden. Zo hoeft niet alles op je achterbank of in je kofferbak gestopt te worden. Ook zijn er speciale dakdragers te krijgen voor je fiets. Voor wintersporters of juist surfers zijn er dakbedekkers te krijgen die je surfplank, ski’s of snowboard mee kunnen nemen. Bekijk dus van tevoren goed wat voor een soort dakdrager je aanschaft, want anders kan uiteindelijk toch niet alles mee zoals je eerst wel gehoopt had.


Een Geïntegreerde Dakdrager

Dit is het type dakdrager dat de laatste tijd steeds meer voorkomt. Het is een populair soort dakdrager geworden vanwege de milieueisen die er worden gesteld. Het voordeel van een geïntegreerde dagdrager is namelijk dat hij minder weerstand oproept van de wind. Hiervoor is je auto aerodynamische en ook zuiniger. Je monteert deze dakdrager door eerst de dakdrager strak tegen de binnenkant van je auto te monteren en dan aan de buitenkant met een klem vast te maken. Ook hiervan zijn er weer verschillende modellen in omloop. En natuurlijk moet je ook bij een Autobanden Collectief eens kijken of je banden nog goed genoeg zijn voor een lange autorit. Anders kost rijden alsnog veel benzine.


Een Glad Dak

Een Sedan of Hatchback heeft meestal geen aparte rail op het dag. Ze hebben een geheel glad dak of een zogenoemde flexpoint. Onder deze fixpoint zit dan een moer waaraan je de voet van de dakdrager kunt bevestigen. Let hierbij wel goed op dat je de juiste dakdrager aanschaft, want die zijn verre van universeel. Sterker nog: bepaalde merken bieden alleen dakdragers aan voor één bepaald merk auto. Met de verkeerde dakdrager kom je dan alsnog helemaal nergens.


Autohouders

Maar niet alleen voor je spullen is het belangrijk dat er een manier is om ze vast te zetten. Je mobiel moet ook een plekje hebben, vooral als je deze als navigatie gebruikt. Autohouders.nl heeft een selectie houders voor je mobiele telefoon zodat je deze tijdens het rijden niet in je hand hoeft te houden en toch niet steeds aan je passagier hoeft te vragen waar je nu weer af moet slaan.


Share