Bestemming Middle-earth via Westeros: vakantietips!

Ooit was het fantasy-genre slechts een hoek in The American Book Center of andere boekwinkel, maar tegenwoordig is het een volledig florerend huiskamerbegrip geworden. Iedereen weet ondertussen wel wie Tolkien was, en hoewel lang niet iedereen zijn boeken gelezen heeft, heeft bijna iedereen wel de verfilmingen van Peter Jackson gezien. Of wat dacht je van die hele generatie die is opgegroeid met de magie uit Harry Potter dankzij J.K. Rowling? Om over de spanning over het laatste seizoen van Game of Thrones nog maar te zwijgen. En hoewel deze verhalen zich allemaal in fictieve werelden afspelen, kun je natuurlijk wel een reis langs de filmlocaties maken. Zie het als een goede tweede, want zo’n andere wereld wordt toch echt lastig, en een heerlijk excuus voor een welverdiende vakantie of rondreis.


Nieuw Zeeland

Hoewel Tolkien de verhalen van de Hobbit en de Lord of the Rings (Nederlandse versie: In de Ban van de Ring) heeft geschreven met Engeland en Europa in zijn achterhoofd, doet het imposante landschap van Nieuw Zeeland meer eer aan de epische verhalen uit Middle-earth (Midden-aarde). Maar ook zonder de trilogieën met Gandalf, Elrond, Bilbo, Frodo en Galadriel, is het een land dat veel mensen op hun verlanglijstje hebben staan. Daarbij kun je zelf kiezen of je er via een georganiseerde groepsreis heen wilt, of alles zelf in de hand wilt houden. Er zijn in ieder geval meerdere aanbieders die zich gespecialiseerd hebben in deze eilanden naast Australië. Het is dus prima haalbaar om te genieten van de schijnbaar eindeloze flora en fauna, diverse bezienswaardigheden, de indrukwekkende cultuur van de Maori, het feit dat er geen mens in zicht is buiten de steden en trekpleisters, én tegelijkertijd Bag End (Balingshoek) te bezoeken in een stukje Hobbiton (Hobbitstee) en je in de Shire (Gouw) te wanen.
 Vliegvakanties gaan nu eenmaal met veiligheidsinstructies gepaard, dus: niet aan de veren trekken, want dat vinden adelaars niet fijn

Schotland en Engeland

Die prachtige beelden uit de films van de overbekende trein door het uitgestrekte landschap of de bergen en meren rondom Hogwarts (Zweinstein)? Dat is Schotland. Naast Loch Ness, distels, haggis, scotch whisky (inderdaad, zonder e), kilts, stoutbier en een accent dat voor veel toeristen amper te volgen is, kun je in dit land je hart ophalen als het gaat om schitterende natuur, historische bezienswaardigheden die tot de verbeelding spreken, sprookjesachtige architectuur, rijke folklore en gastvrije mensen.

De delen van het verhaal dat Engeland aandoet, speelt zich veelal in Londen af. Naast de gebruikelijke toeristische trekpleisters, is het Potter-thema er zeker duidelijk aanwezig. Hier is het bijvoorbeeld mogelijk om op de foto te gaan met een bagagekarretje dat al halverwege de muur naar Perron 9 ¾ verdwijnt. En voor de mensen die de Wizarding World tot op de bodem willen uitdiepen en beleven, is er natuurlijk ook nog New York en Parijs om te ontdekken. Waar zal de volgende film uit de reeks van Fantastic Beasts and where to find them zich gaan afspelen?

Ierland

In tegenstelling tot de werelden die door Tolkien en Rowling beschreven worden, wordt de wereld van George R.R. Martin weliswaar op de voet gevolgd, maar de wens om er zelf rond te lopen is aanzienlijk minder. Dat is op zich niet heel vreemd, want in Westoros uit Game of Thrones schat je je overlevingskansen een stuk lager in. Zeker als je in zo’n slag als bij Winterfell terecht komt met de White Walkers. Gelukkig zijn de filmlocaties een stuk vriendelijker en beter te overleven. Het is gelijk ook een goed excuus om een rondreis door het mooie Ierland te gaan maken, want de locaties zijn allemaal onderdeel van de kenmerkende natuur waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, en rijke culturele historie van het land.

Voordat je vertrekt

Uiteraard is het wel verstandig om, voordat je je blindelings in een avontuur stort met een onbekende reisorganisatie, autoverhuur of hotel, vooraf je eerst te laten adviseren door de reviews van ervaringen van eerdere consumenten. Ook is het raadzaam, mocht je met het vliegtuig gaan én je cosplay-outfit mee willen nemen, om voordat je richting vliegveld vertrekt er achter te komen wat er precies wel in de handbagage mag en wat met de gewone koffers en tassen het bagageruim in moet. Dat scheelt weer uitleggen en gedoe bij de douane. Fijne reis!


 


Afbeelding: "Rock on grass field" door Steven Hylands


Share

Recent toegevoegd