Acht handige klustips voor beginners

Om alles tijdens het klussen vlekkeloos te laten verlopen, bespreken we voor de dummies onder ons 8 klustips. 

 

1. Maak een draaiboek

Bekijk wat er allemaal valt te doen in en rondom je huis en maak vervolgens een checklist. Heb je veel grote klussen te doen of veel kleine klussen? En kun je dit allemaal wel in je eentje aan, of is het toch verstandig om een goede vriend van je om hulp te vragen? Door voor jezelf op te schrijven wat er gedaan moet worden en wat je doelen zijn, wordt het veel minder stressvol om te beginnen aan je klus.

 

2. Vraag een vergunning aan

Staat er een grote klus op de checklist? Bekijk dan of je wel of niet een vergunning nodig hebt. Zorg er wel voor dat je dit op tijd doet, want het aanvragen ervan bij de gemeente wil nog weleens lang duren. Houd ook je buren op de hoogte van je bouwplannen, je wilt overigens geen conflicten veroorzaken.

 

3. Bepaal je budget

Als je je vergunning hebt gekregen, kun je je budget gaan bepalen. Wat heb je allemaal nodig om te klussen? Houd er wel rekening mee dat klussen bijna nooit zonder problemen gaat, en dat er kans is op foutjes en extra kosten. Plan daarom iets meer boven je totaalbedrag, zodat je daar in ieder geval op voorbereid bent.

 

4. Wat zijn al je benodigdheden?

Dus, heb je thuis al je klusbenodigdheden al liggen of moet je toch nog het een en ander aanschaffen? Maak een lijstje van alles wat je nodig hebt en ga ernaar op zoek. Je kunt ervoor kiezen om naar je lokale bouwmarkt te gaan, of om je benodigdheden bij Gereedschap van Dewalt te bestellen. Door online te bestellen heb je toegang tot een breder assortiment en bespaar je veel tijd. 

 

5. Bezuinig niet op materiaal

Bij het kopen van je benodigdheden is het aan te bevelen om genoeg van elk materiaal te kopen. Dit bespaart veel tijd, stress en tripjes naar de bouwmarkt.

 

6. Begin vroeg

Wanneer je dan eindelijk mag gaan klussen is het belangrijk om er al vroeg bij te zijn. Het klussen loopt bijna nooit zoals gepland en loopt dus ook vaak uit. Als je extra tijd rekent voor een klus zal je niet in tijdnood komen en voorkom je veel stress.

 

7. Maak foto’s van je werkzaamheden

Het is niet alleen leuk om foto’s van het hele klusproces terug te zien, maar het is ook handig om deze te maken van installaties die na het klussen niet goed meer in het zicht liggen. Zo weet je nog precies hoe alles zit en stuit je later niet op verrassingen.

 

8. Neem je rust

Last but not least: neem tussendoor even wat rust! Klusdagen zijn stressvolle dagen en kunnen je helemaal gek maken. Trakteer jezelf op een lekkere lunch en houd je in die tijd bezig met iets heel anders. Als je tot rust bent gekomen kun je er weer met frisse moed tegenaan gaan!

 

Foto door: Rawpixel

Share

Recent toegevoegd