Zonnepanelen? Dit zijn de mogelijkheden

 

Zonnepanelen zijn populair vandaag de dag. Je ziet op steeds meer huizen en bedrijfspanden zonnepanelen verschijnen. Zeker voor huishoudens is het plaatsen van zonnepanelen een goede manier om je steentje bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Met zonnepanelen wek je groene stroom op die je direct in je huis kunt gebruiken. Wek je meer op dan je gebruikt, dan kun je het overschot aan opgewekte stroom aan het net terug leveren. Heb je een intelligente meter, dan wordt dit eens per jaar verrekend middels de salderingsregeling. Meestal als je zonnepanelen op een huis ziet, gaat het om een huis met een schuin dak

Zonnepanelen op een plat dak


Er zijn verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te monteren. Je ziet vaak huizen met een pannendak waar de zonnepanelen op gemonteerd zijn. De zonnepanelen zijn in dit geval met speciale haken aan de dakpannen vastgemaakt. De kabels worden onder de pannen door naar binnen gevoerd. Heeft u een plat dak? Dan zijn hiervoor ook mogelijkheden met een zonnepanelen montagesysteem plat dak. Het is zelfs zo dat de opbrengst van de panelen op een plat dak beter is dan de opbrengst van panelen op een schuin pannendak. Dit komt omdat je op een plat dak de panelen onder de ideale hoek kunt plaatsen en niet afhankelijk bent van de hellingshoek van je pannendak. Doorvoeren van de kabels is bij een plat dak iets lastiger. Je kunt natuurlijk niet zomaar een gat maken in je platte dak. Laat je daarom altijd adviseren door een erkend installateur. Hoe je het ook wendt of keert, de kabels moeten naar binnen toe doorgevoerd worden. Binnen bevindt zich namelijk de omvormer. De omvormer zet de gelijkspanning van de panelen om in wisselspanning voor het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen montagesysteem plat dak


Het zonnepanelen montagesysteem om de panelen op een plat dak te plaatsen, is vrij eenvoudig. Ieder paneel wordt op twee metalen steunen gemonteerd en het geheel zet je op het dak. Om de dakbedekking niet te beschadigen, kun je de steunen op rubber matten zetten. Zeker als het platte dak hoger is, zal de wind sterker zijn. Om beter bestand te zijn tegen wind, kun je kiezen voor uitvoering van een zonnepanelen montagesysteem met extra windkappen. Deze kappen voorkomen dat de wind onder de panelen komt en zo de panelen zou kunnen beschadigen.

Verzwaren van de montagesteunen


Zonnepanelen op een plat dak worden niet daadwerkelijk aan het dak vastgemaakt zoals dat bij een schuin dak wel het geval is. Het is bij plaatsing op een plat dak dan ook essentieel om de steunen voldoende te verzwaren. Dit kun je doen met stoeptegels. Afhankelijk van de hoogte van het platte dak, adviseert de leverancier van de steunen een bepaald verzwaringsgewicht. Om problemen tijdens een storm te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de steunen volgens voorschrift verzwaart. Ook niet onbelangrijk in dit verhaal: zorg ervoor dat je van tevoren zeker weet dat je platte dak voldoende draagvermogen heeft om het gewenste aantal panelen inclusief benodigde verzwaring te kunnen dragen.

 

Share